Om Elevambassadørerne

Grænseforeningens Elevambassadører er et team af gymnasieelever fra henholdsvis det danske og tyske mindretal i det dansk-tyske grænseland, der i grupper af 4-8 elever tager ud på danske ungdomsuddannelser og i de ældste grundskoleklasser og går i dialog om mindretal, kultur og sprog.

Elevambassadørerne på Ungdommens Folkemøde 2019

Elevambassadørerne på Ungdommens Folkemøde 2019

Foto: Grænseforeningen

Siden 2006 har Elevambassadørerne sat gang i dialogen på over 100 skoler.

Elevambassadørerne tager udgangspunkt i deres egne historier, der på forskellig vis giver en viden om og et indblik i det at vokse op i et mindretal, men de er samtidig også helt almindelige gymnasieelever.

Gennem det personlige møde giver Elevambassadørerne dermed et anderledes udgangspunkt for at komme i dialog om emner som identitet, kulturmøde, demokrati, fordomme, mindretal m.m. Elevambassadørerne kan være med til at sætte både fortid og nutid i perspektiv og sættes i relation til andre etniske mindretal.

Figur

Et besøg fra Elevambassadørerne kan indgå i mange forskellige undervisningssammenhænge på alle gymnasiale klassetrin og i de ældste grundskoleklasser i f.eks. samfundsfag, dansk, historie, kulturforståelse, sprogfag mm. Besøget struktureres, så det passer ind i de fag og det tema, klassen arbejder med, og egner sig også til tværfaglige projekter.

Projektet drives af Grænseforeningen og de tre mindretalsgymnasier, Duborg-Skolen, A.P. Møller Skolen og Deutsches Gymnasium für Nordschleswig.

Elevambassadørerne deltager også fast på Folkemødet på Bornholm, Ungdommens Folkemøde og på læringsmesserne Skolemessen, der hvert år afholdes i Aarhus i april måned, og Danmarks Læringsfestival i marts i København.